Veilig Internet

Veilig Internet

De afgelopen jaren is de vraag naar sneller en betrouwbaarder internet meer en meer toegenomen. Dit heeft voor veel nieuwe oplossingen en toepassingen gezorgd, maar internetgebruik kan ook risico’s met zich meebrengen. De belangrijkste stap is om goed geïnformeerd te raken over de risico’s die gepaard gaan met het gebruik maken van het internet. Hieronder zijn een aantal aandachtspunten opgesteld waarmee u de risico’s, die het internet met zich mee brengt, kunt beperken. Als internetgebruiker bent u uiteindelijk zelf verantwoordelijk om u tegen de risico’s te beschermen. Bij Boezemglas staat uw veiligheid bovenaan, lees daarom onderstaande aandachtspunten waar wij zullen wijzen op de belangrijkste risico’s en geven daarbij aan hoe u zich er het beste tegen kunt beschermen en, zo mogelijk, een indicatie van de eventuele kosten van deze maatregelen. Alle geïntroduceerde termen, waar u misschien niet mee bekend bent, worden zo goed mogelijk toegelicht.

Algemene internetveiligheid

Voorkomen is beter dan genezen, de beste preventie is het in acht nemen van een zekere terughoudendheid met betrekking tot uw activiteiten op het internet, zeker wanneer u niet op de hoogte bent van de risico’s. Het is ten alle tijden aanbevolen om gebruik te maken van een firewall, een e-mailfilter, malware- en virusscanner, het gebruik van legale software, het activeren van automatische updates van software en gepaste voorzichtigheid bij het openen van aangeboden bestanden. Verder doet u er verstandig aan om sterke en gevarieerde wachtwoorden te kiezen en deze regelmatig te veranderen, deze aanpassingen in uw wachtwoorden maakt u kosteloos. Kijk voor handige tips voor het verbeteren van uw wachtwoorden op www.digibewust.nl/onderwerpen/wachtwoorden. Voor algemene tips over veilig internetten verwijzen wij u ook naar www.waarschuwingsdienst.nl een site van de rijksoverheid met veel informatie over veilig internetten.

Malware/Virussen/Worm /Trojaans paard/Spyware

Een virusbestmetting is het binnenkrijgen of (ongemerkt) versturen van software die bedoeld is om de computerapparatuur van de internetgebruiker zodanig te verstoren dat gegevens verloren gaan of voor de buitenwereld openbaar worden. Een virus op uw computer is een computerprogramma dat zich op uw computer heeft genesteld en zich zoveel mogelijk zal vermenigvuldigen. Virussen behoren tot malware; een verzamelnaam van alle kwaadaardige of schadelijke software, zoals Virussen, Wormen, Trojaanse paarden en Spyware. Een computerworm is een zichzelf vermenigvuldigend computerprogramma. Een worm is geen computervirus want hij heeft geen computerprogramma nodig om zich aan vast te hechten. Men kan stellen dat een worm schade toebrengt aan een netwerk, waar een virus een gerichte aanval op een computer doet. Een Trojaans paard lijkt een onschuldige computerprogramma. U denkt bijvoorbeeld een leuk filmpje te downloaden. U klikt erop maar maakt uw computer daardoor toegankelijk voor virussen. Door een Trojaans paard kan uw computer door niet-geautoriseerde personen overgenomen worden en aangesloten raken op illegale netwerken. Spyware is het binnenkrijgen of (ongemerkt) versturen van software die bedoelt is om te spioneren op (internet)gedrag.

Wat kunt u hiertegen doen:

 • Zorg dat uw firewall aanstaat! Daardoor is er controle over wat er via het internet met uw netwerk of computer kan gebeuren. De meeste besturingssystemen (Windows Vista of XP SP2, Mac OS X, Linuxvarianten) beschikken over een ingebouwde firewall. Een firewall kan in uw computer en/of in uw router geïnstalleerd staan. Routers met firewall zijn te verkrijgen vanaf enkele tientallen euro’s.
 • Installeer een goede antivirusscanner, malwarescanner en anti-spyware en zorg dat deze up-to-date is. Voer regelmatig scans uit en schoon uw computer op als dit nodig is. Er zijn virusscanners anti-spyware programma’s beschikbaar in verschillende prijsklassen van gratis tot enkele tientallen euro’s per jaar.
 • Download alleen legale versies van uw software en zorg er voor dat deze helemaal up-to-date zijn.
 • Verwijder onbetrouwbare e-mail direct en wees voorzichtig met e-mail van onbekende afzenders.
 • Wees voorzichtig met gratis software, gebruik alleen software van bekende bedrijven.

Botnet/Zombie

Botnet/Zombie is het gekaapt worden van de eigen computer door een niet-geautoriseerde gebruiker. Computers in een botnet/zombienetwerk kunnen door de ongemerkt geïnstalleerde software met elkaar communiceren. De persoon die het virus het internet opgestuurd heeft, kan de computers in het Botnet/Zombie netwerk besturen. Dit gebeurt via de internetverbinding waarop de computers zijn aangesloten. Zo kan er ongemerkt spam verstuurd worden vanuit uw computer, of is er toegang tot uw (persoonlijke) bestanden. Om de veiligheid en privacy van u en dat van anderen te waarborgen, is het noodzakelijk dit te voorkomen. Om dit te voorkomen wordt verwezen naar de bovenstaande tips tegen malware.

Identiteitskaping

Identiteitskaping is het gebruik door anderen van de eigen identiteit, door bijvoorbeeld bekend worden van wachtwoord, e-mailadres, naam-, adres-, woonplaats- of geboortedatumgegevens. Deze gegevens kunnen op verschillende manieren verkregen worden. Via malware, phishing, onbeveiligd draadloos netwerk en het onzorgvuldig verspreiden van persoonsgevoelige informatie. Veel maatregelen die hiertegen getroffen kunnen worden kunt u elders op deze pagina lezen. Voorkom dat u uw wachtwoorden online opslaat en zorg ervoor dat u geen persoonsgevoelige gegevens aan vreemden verstrekt.

Ongewenste websites

In het dagelijks internetgebruik kan het verstandig zijn dat ongewenste websites niet bereikbaar zijn en u er ook niet (ongevraagd) mee geconfronteerd kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan websites die niet geschikt zijn voor kinderen. Sommige beveiligingspakketten hebben de mogelijkheid bepaalde websites te blokkeren. Ook zijn er speciale programma’s, over het algemeen gratis, waarmee alleen naar kindvriendelijke websites gesurft kan worden.

Beveiliging draadloze router

Door de beveiliging van de draadloze router voorkomt u het ongewenst medegebruik van de draadloze internetverbinding door andere eindgebruikers, waardoor mogelijk strafbare of anderszins ongewenste activiteiten over deze verbinding aan de internetgebruiken zouden kunnen worden toegeschreven of waardoor andere gebruikers mogelijk toegang krijgen tot uw computer. Het is van belang dat u een draadloos netwerk beveiligt volgens de instructies van uw leverancier. Maak gebruik van een beveiligde verbinding en stel een sterk wachtwoord voor uw draadloze netwerk. Daarnaast is het van belang om voorzichtig te zijn met het verlenen van toegang op uw draadloze netwerk, het is mogelijk om een gast-account aan te maken waardoor u beter kunt controleren wie er binnen uw draadloze netwerk toegang heeft. Ook zonder draadloos netwerk is het van belang te zorgen dat anderen niet zomaar met uw internetverbinding kunnen werken. Veel van deze aanpassing kunnen kosteloos gemaakt worden. Houdt uw internetgegevens zoals inlognaam en wachtwoord voor uzelf. Als het, bijvoorbeeld voor thuiswerkers, nodig is om via het internet toegang tot het netwerk te krijgen, gebruik dan een zogenaamde VPN-verbinding.

Spam

Spam is het binnenkrijgen of (ongemerkt) versturen van grote hoeveelheden ongevraagde berichten. Spam is in de eerste plaats hinderlijk. Veel gebruikers merken dat het grootste gedeelte van de e-mail die ze ontvangen ongewenst is. Veel van deze berichten zijn reclame. Er zijn echter ook berichten die u uitnodigen om een bijlage te openen, bepaalde gegevens in te vullen of een bepaalde website te bezoeken. De kans bestaat dat die bijlage of die website op uw computer een computervirus installeert. Verwijder e-mail van onbetrouwbare afzenders en wees voorzichtig met het openen en doorklikken van e-mail van afzenders die u niet kent. Verder kunt u gebruik maken van een spamfilter.Voor Microsoft Outlook kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van de ingebouwde spamfilter of van het gratis programma SPAMfighter. Ook Apple Mail heeft een ingebouwde spamfilter. Gratis e-maildiensten, zoals Gmail en Outlook.com, bieden eveneens spamfilters aan. Daarnaast bieden verschillende  internetproviders vaak spamfilters en/of virusscanners aan voor hun e-maildiensten.

 • Gebruik meerdere e-mailadressen voor verschillende doeleinden.
 • Verander regelmatig het wachtwoord van uw e-mailaccount.
 • Scan e-mailbijlagen met een virusscanner voordat u de bijlagen opent.
 • Gebruik de BCC-functie (Blind Carbon Copy) als u een e-mail stuurt naar meerdere ontvangers, zodat de ontvangers elkaars e-mailadressen niet te zien krijgen.

Phishing

Phishing is het binnenkrijgen of (ongemerkt) versturen van berichten die tot doel hebben persoonlijke gegevens van de internetgebruiker te achterhalen, bijvoorbeeld bankgegevens PINcodes of inlognaam. Het is niet altijd eenvoudig om dergelijke berichten te herkennen. Bedenk wel dat de meeste officiële instanties nooit zomaar om inloggegevens zullen vragen. Banken zullen ook niet zomaar om wachtwoorden of codes vragen. Een goede tip is: ga nooit naar een website van bijvoorbeeld een bank door te klikken op een link in een e-mailbericht. Een bank werkt bovendien over het algemeen met een beveiligde website, waarvan het adres niet begint met ‘http:’ maar met ‘https:’ en te herkennen aan een hangslotje in de browser.

 • Controleer of u op een beveiligde pagina bevindt indien u een persoonsgevoelige informatie met een inlog prijs geeft.
 • Open geen e-mails van onbekende afzenders.
 • Reageer nooit op e-mails waarin gevraagd wordt om wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens.
 • Met name als het gaat om e-mails waarin wordt beweerd dat u geld kunt verdienen of waarin u wordt gewaarschuwd voor gevaarlijke virussen. Dit zijn bijna altijd nepberichten.
 • Wees kritisch en stuur niet zomaar e-mailberichten door naar anderen.

Vragen

Mocht u vragen hebben omtrent veilig internetten via Boezemglas, neem dan contact op door middel van het formulier of bel met een van onze medewerkers via 088-303 54 00.

Links

www.veiligbankieren.nl  is een website van de bankensector met informatie over veilig internet bankieren.
www.digibewust.nl geeft informatie van de Nederlandse overheid over onder meer veilig en verantwoord omgaan met digitale media.
www.waarschuwingsdienst.nl is ook een site van de Nederlandse overheid, met informatie over veilig internetten en computerbeveiliging en met waarschuwingen over computervirussen en beveiligingslekken.
www.cert.org is een toonaangevende internationale site over internetveiligheid.